Tilitoimisto Älyn blogissa on ollut vuoden 2021 teemana yrittäjyys ja yrityksen perustaminen. Tarkoituksena on ollut auttaa aloittavia tai alussa olevia yrityksiä alkuun ja kertoa tärkeimmät huomioitavat seikat mahdollisimman selkokielellä, aina aloittavan yrityksen tuista kirjanpitoon ja YEL- vakuutuksiin.

Kirjoitettujen blogi-artikkeleiden pohjalta rakensimme tälle sivulle valmiin muistilistan aloittavalle yrittäjälle, jotta löydät kaiken tarpeellisen informaation mahdollisimman helposti. Mikäli kysymykseesi ei löydy vastausta tämän sivun kautta, voit aina olla myös suoraan yhteydessä sivujemme kautta.

Aloittavan yrityksen kirjanpito

Kirjanpito on tärkeä osa yritystoimintaa ja se on myös lähes aina pakollista. Kirjanpitovelvollisuus määrittyy yrityksen koon ja yhtiömuodon. Huolimatta siitä, velvoittaako laki yritystäsi kirjanpitoon vai ei, kannattaa kirjanpitoa kuitenkin aina tehdä, sillä se helpottaa yrityksen taloussuunnittelua huomattavasti.

Kirjanpidolla on myös tärkeä erilläänpitotehtävä. Sen avulla voidaan nimittäin erottaa yrityksen liiketapahtumat muiden yritysten liiketapahtumista. Lisäksi se auttaa pitämään yrityksen ja yritystä pyörittävän yrittäjän rahat toisistaan erillään.

Pääset lukemaan kaikki mitä sinun tarvitsee tietää yrityksen kirjanpidosta alla olevan linkin kautta.

https://tilitoimistoaly.com/aloittavan-yrityksen-kirjanpito/

Sähköinen taloushallinto

Sähköinen taloushallinto tarkoittaa yrityksen käytössä olevia sähköisiä sekä usein automatisoituja taloushallinnon prosesseja, kuten kirjanpitoa, palkanlaskentaa ja niin edelleen. Sähköinen taloushallinto tapahtuu usein jonkin sähköisen järjestelmän kautta, kuten Procountor, ja se automatisoi ja helpottaa yritysten taloushallinnon rutiinitöitä.

Yleensä sähköiset järjestelmät ovat yrityksen sekä sen kirjanpitäjän yhteiskäytössä, jonka seurauksena ylimääräiset manuaaliset työvaiheet vähenevät. Lyhyesti voitaisiin ilmaista, että sähköinen taloushallinto tarkoittaa yrityksen koko taloushallinnon hoitamista yhdessä ja samassa järjestelmässä. Samassa järjestelmässä onnistuu onnistuu yleensä poikkeuksetta kaikki laskujen lähettämisestä kirjanpitoon ja tilinpäätökseen saakka.

Alta pääset lukemaan kaikki mitä sinun tarvitsee tietää sähköisestä taloushallinnosta.

https://tilitoimistoaly.com/sahkoisen-taloushallinnon-hyodyt/

Mitä voi laittaa yrityksen kuluksi?

Oletko koskaan miettinyt mitä usein käytettävä “firman piikkiin” sanonta tarkoittaa oikeasti? Lyhyesti sillä viitataan yrityksen vähennyskelpoisiin kuluihin eli kuluihin, jotka voidaan laittaa juurikin sinne kuuluisaan ”firman piikkiin”.

Lähtökohtaisesti yrityksen vähennyskelpoisia menoja ovat kaikki yritystoiminnan tulon hankkimisesta tai sen säilyttämisestä aiheutuneet menot. Tämä saattaa kuulostaa aika helpolta ja selkeältä, mutta näin se ei aina ole. Rajanveto vähennyskelpoisen ja vähennyskelvottoman menon välillä voi olla usein hankalaa. Lisäksi verottaja on usein melko tarkka vähennyskelpoisten menojen kanssa ja niihin on useita sovellettavia lakipykäliä.

Lue kaikki mitä sinun tulee tietää vähennyskelpoisista kuluista alta, niin voit huoletta tehdä ostoja firman piikkiin.

https://tilitoimistoaly.com/mita-saa-laittaa-firman-piikkiin/

Mitä tarkoittaa tuloslaskelma?

Kirjanpidon raporttien käsittely aloitetaan tuloslaskelmasta, koska se on usein yrittäjille helpompi ymmärtää kuin tase. Tämä siksi, että se on yksinkertaista yhteen ja vähennyslaskua.

Tuloslaskelma kertoo viimeisimmän tilikauden tapahtumista yrityksen kannattavuuden näkökulmasta. Vaikka tuloslaskelma on monelle yrittäjälle turvallisempi raportti, on tase kuitenkin vähintään yhtä tärkeä ymmärtää kuin tuloslaskelma, joten suosittelen tutustumaan myös tuloslaskelman alta löytyvään tietopakettiin, jonka aiheena on tase.

Siirry lukemaan tuloslaskelmasta alta.

https://tilitoimistoaly.com/tuloslaskelman-tulkinta/

Mitä tarkoittaa tase?

Tuloslaskelma ja tase ovat usein yrityksen tärkeimmät kirjanpidon raportit. Monet yrittäjät tuntevat tuloslaskelman hyvin, mutta tase jää liian usein tuloslaskelman jalkoihin. Tämän vuoksi se onkin yhtenä aiheenamme.

Siinä missä tuloslaskelma kuvaa tietyn tilikauden kannattavuutta, eli tulot – menot, tase osoittaa yrityksen taloudellisen aseman kyseisenä raportointipäivänä, esimerkiksi tilinpäätöspäivänä.

Olemme koonneet alta löytyvään artikkeliin tietopaketin taseesta, sen tulkinnasta ja tärkeimmistä tunnusluvuista. Ei muuta kuin tutustumaan!

https://tilitoimistoaly.com/mika-on-tase/

YEL-vakuutus

YEL-vakuutus tarkoittaa yrittäjän eläkevakuutusta, joka on kaikille yrittäjille pakollinen. Yrittäjän eläkelain mukaan yrittäjän on vakuutettava itsensä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Suomessa yrittäjä vastaa siis omasta eläketurvastaan YEL-vakuutuksen muodossa. Se vaikuttaa eläkkeen lisäksi yrittäjän sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahojen ja työttömyyskorvauksen määrään.

Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan kaiken tarpeellisen YEL-vakuutuksesta, sekä vinkit sen ottamiseen.

https://tilitoimistoaly.com/mika-on-yel-vakuutus/

Aloittavan yrityksen ja yrittäjän tuet

Palkansaajasta yrittäjäksi siirtyminen on monelle iso ja jännittävä hyppy tuntemattomaan. Aloittavan yrittäjän mielessä pyörii lukuisia ajatuksia yrityksen pyörittämisestä ja liiketoiminnan kannattavuudesta, mutta myös oman henkilökohtaisen talouden kestävyydestä. Miten pystyn maksamaan vuokrani, ruokani ja muun päivittäisen elämän, kun yritys ei tuota mitään ensimmäisinä kuukausina?

Aloittavalle yrittäjälle on olemassa erilaisia tukia, riippuen siitä mitä alat tekemään. Tässä tekstissä käsitellään mitä tukia yrittäjä ja yritys voi saada sekä mistä yrittäjä löytää voi löytää esimerkiksi vertaistukea muilta yrittäjiltä. Tutustu lisää alta.

https://tilitoimistoaly.com/aloittavan-yrittajan-ja-yrityksen-tuet/

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiö on lähes kaikissa maissa esiintyvä yhtiömuoto, jossa yrityksen omistus jakautuu siirtokelpoisiin määräosiin eli osakkeisiin.

Yrityksen perustaminen tulee yleisesti tarpeeseen, kun yksi tai useampi henkilö ryhmässä haluavat alkaa harjoittamaan elinkeinoa eli tekemään liiketoimintaa. Silloin, kun yrityksen perustajia on useampi kuin yksi, on osakeyhtiö järkevä yhtiömuoto. Tämä siksi, että esimerkiksi toiminimi on aina henkilökohtainen, eikä siinä voi olla useampia osakkaita samanaikaisesti.

Niille, joille liiketoiminnan määritelmä ei ole vielä tuttu, tyypillisimpiä tunnusmerkkejä liiketoiminnalle ovat voiton tavoittelu, ansion kerryttäminen, taloudellinen riski ja tietysti liiketoiminnan jatkuvuus. Eli yksinkertaisesti puettuna, mikäli haluat myydä osaamistasi jollekin kuluttaja-asiakkaalle tai yritykselle, olet aikeissa harjoittaa elinkeinotoimintaa ja tarvitset jonkinlaisen yhtiön ja y-tunnuksen.

Alta löydät kattavan tietopaketin siitä, miten osakeyhtiö perustetaan.

https://tilitoimistoaly.com/miten-osakeyhtio-perustetaan/

Toiminimen perustaminen

Yrityksen, myös toiminimen, perustaminen on ajankohtaista sillon, kun haluat alkaa harjoittamaan elinkeinoa eli liiketoimintaa. Liiketoiminnan tunnusmerkkejä ovat voiton tavoittelu, ansion kerryttäminen, taloudellinen riski ja tietysti liiketoiminnan jatkuvuus.

Yksinkertaisesti puettuna, tarvitset yrityksen, kun haluat myydä osaamistasi kuluttaja-asiakkaalle tai toisille yrityksille. Silloin olet toisin sanoen aikeissa harjoittaa elinkeinotoimintaa ja tarvitset yrityksen sekä y-tunnuksen sen taustalle.

Tästä artikkelista löydät kaiken mitä sinun tulee tietää toiminimen perustamisesta.

https://tilitoimistoaly.com/miten-toiminimi-perustetaan/

Muut yhtiömuodot

Suomessa on lukuisia erilaisia yritysmuotoja ja aikaisemmat kaksi kohtaa kävivät läpi niistä yleisimmät, eli osakeyhtiön ja yksityinen elinkeinonharjoittajan eli toiminimen. Näiden lisäksi on kuitenkin olemassa muita vaihtoehtoisia yritysmuotoja, joista haluamme käydä läpi myös avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön ja osuuskunnan perustaminen.

Lue vaihtoehtoisista yhtiömuodoista ja niiden perustamisesta alta.

https://tilitoimistoaly.com/avoin-yhtio-kommadiittiyhtio-ja-osuuskunta/

Vertaa eri yhtiömuodot ennen perustamista

Vertaa eri yhtiömuodot ennen perustamista
Liiketoimintaa voi harjoittaa moneen tarpeeseen ja eri tilanteiseiin on paljon erilaisia yhtiömuotoja aina kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöön tai osuuskuntaan saakka. Tämän vuoksi on tärkeä tietää perusasiat kaikiesta eri yhtiömuodoista, jotta voit valita omaan tilanteeseesi niistä parhaimman.

Viimeisessä artikkelissa käymme kevyesti läpi eri yhtiömuodot ja kerromme minkälaiseen tarpeeseen kukin yhtiömuoto parhaiten sopii. Näin pyrimme tekemään sinun valinnastasi hieman helpompaa.

Lue ja vertaa alla olevan painikkeen kautta eri yhtiömuodot.

https://tilitoimistoaly.com/suomen-yhtiomuodot-vertailussa/

Yhteenveto

Aloittavan yrittäjän muistilista on pitkä, kuten moni varmasti kokemuksesta tietää. Osa asioista ei välttämättä ole entuudestaan tuttuja ja niihin tulee tutustuttua vasta pakon edessä. Tämän sivun tarkoitus on helpottaa sinua, aloittava tai alussa oleva yrittäjä. Katso lista huolella läpi ja mikäli sinulla silti jää kysyttävää, voit olla suoraan meihin yhteydessä sivujemme kautta.

Muistathan myös kokeilla kätevää hintalaskuriamme.