Tilitoimiston valinta voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Valintaa tehdessä tärkeintä on huomioida yrityksen omat taloushallinnon tarpeet. Kokosimme alle hyvän tilitoimiston ominaisuudet sekä vinkit, kuinka valita itselle sopiva tilitoimisto. Tämän artikkelin avulla pääset alkuun oikean yhteistyökumppanin löytämisessä.

Mitä tilitoimisto tekee?

Tilitoimiston yleisin tehtävä on hoitaa asiakasyritystensä kirjanpitoa sekä taloushallintoa. Kirjanpito tuottaa tietoa yrityksen taloudesta yrittäjälle ja yritykselle itselleen sekä sen sidosryhmille. Kirjanpidon palveluihin kuuluvat myös mm. palkanlaskenta, kausiveroilmoitukset verohallinnolle, tilinpäätös sekä veroilmoitus kerran vuodessa. 

Näiden lisäksi tilitoimistoilta on mahdollista saada muita taloushallinnon palveluita, kuten kuukausittaista raportointia yrityksen talouden tilasta, kustannuspaikkalaskentaa ja budjetointia.

Minkälainen on hyvä tilitoimisto?

Tilitoimistoja on yhden hengen tilitoimistoista satoja henkilöitä työllistäviin yhtiöihin. Kaikki tilitoimistot eivät kuitenkaan sovi kaikille asiakkaille. Yleisesti ottaen pienen yrityksen kannattaa valita itselleen pienempi tilitoimisto, sillä pienempi tilitoimisto voi tarjota pienelle yritykselle henkilökohtaisempaa palvelua.

Listasimme muutamia ominaisuuksia, joita mielestämme hyvällä tilitoimistolla ja kirjanpitäjällä on:

  • Hyvä kirjanpitäjä on aidosti kiinnostunut yrityksestäsi, hän aktiivisesti neuvoo ja ohjaa sinua eteenpäin sekä antaa tukea tavoitteiden saavuttamiseen.
  • Hyvällä tilitoimistolla on myös kyky auttaa ja ohjata yritystäsi kohti menestystä.
  • Hyvä kirjanpitäjä valvoo etujasi ja kertoo, mikäli asiat eivät mene oikein.
  • Hyvä tilitoimisto säästää aikaasi, jotta ehdit keskittyä olennaiseen eli liiketoimintasi kehittämiseen.
  • Hyvä tilitoimisto osaa kommunikoida selkeästi ja asiakkaan ymmärtämällä tavalla.

Tärkeintä on, että tilitoimisto ja kirjanpitäjä ovat tavoitettavissa, toimivat asiakaslähtöisesti sekä ammattitaitoisesti ja nykypäivänä myös digitaalisesti

Kuinka valita sopiva tilitoimisto?

Alle listatut kohdat auttavat sinua löytämään itsellesi sopivan tilitoimiston ja tekemään oikean tilitoimiston etsinnästä helpompaa. Kysy seuraavat kysymykset tilitoimistoa valittaessa:

1. Tarjoaako tilitoimisto yrityksellesi sopivia ratkaisuja?

Ennen tilitoimiston valintaa on hyvä käydä läpi tilitoimiston tarjoamat palvelut ja verrata niitä omiin tarpeisiin. Mieti seuraaviin kysymyksiin vastaukset palveluita kartoittaessa:

  • Riittääkö sinulle perinteinen kirjanpito vai kaipaatko muitakin palveluita, kuten kustannuspaikkalaskentaa tai muita sisäisen laskennan palveluita?
  • Tarjoaako tilitoimisto sinulle sopivia palveluita myös tulevaisuudessa yrityksesi kasvaessa?
  • Mitä palveluita haluat ulkoistaa: pelkästään kirjanpidon vai koko taloushallinnon?
  • Tarvitseeko yrityksesi sähköistä taloushallintoa ja tarjoaako tilitoimisto sitä osana palveluitaan?

Tilitoimisto Äly käyttää sähköisen taloushallinnon järjestelmänä monipuolista Finago Procountoria. Kirjoitimme sähköisestä taloushallinnosta ja sen hyödyistä edellisessä blogikirjoituksessamme, jonka pääset lukemaan tästä.

2. Minkälaisiin asiakkaisiin tilitoimisto on erikoistunut?

Usein tilitoimistoa etsittäessä on hyvä tarkastella tilitoimiston muita asiakkaita. Joskus tilitoimisto voi olla myös erikoistunut tietyn alan taloushallintoon. 

Pienemmälle yritykselle voi sopia paremmin pienempi tilitoimisto, mutta isompikin yritys voi saada pienemmästä tilitoimistosta ensiluokkaista palvelua. Isommilla tilitoimistoilla puolestaan voi olla enemmän kokemusta isojen yritysten taloudesta ja siksi ne voivat olla sopivampi vaihtoehto suuremmille yrityksille. Tilitoimiston valinnassa kannattaakin kiinnittää huomiota oman yrityksen kokoon ja valita siihen sopiva taloushallinnon kumppani. 

Tilitoimisto Äly on erikoistunut pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Voit käydä tutustumassa palveluihimme tästä.

3. Onko kirjanpitäjäsi tavoitettavissa?

Kirjanpitäjän tavoitettavuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista tilitoimistoa valittaessa. Tavoitettavuuden tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, sillä joskus kirjanpitäjä pitää saada kiinni todella nopeasti, jotta mahdollisiin ongelmiin pystytään reagoimaan ajoissa.

Nykyaikana yhteydenpitotyökaluina toimivat puhelimen, sähköpostin ja Whatsappin lisäksi erilaiset videopuheluohjelmat, kuten Skype ja Microsoft Teams. Myöskin perinteiset palaverit voivat olla tärkeitä yhteistyön kannalta. Kannattaa siis selvittää, että tilitoimisto tarjoaa juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopivia yhteydenpitopalveluja.

4. Ketkä suosittelevat tilitoimistoa?

Tilitoimistot saavat usein uusia asiakkaita muiden asiakkaiden suositusten kautta. Mikäli tilitoimiston verkkosivuilla näkyy suosittelijoita yhteystietoineen, kannattaa rohkeasti soittaa ja kysyä, mitä mieltä he ovat olleet tilitoimiston toiminnasta. 

Tyytyväiset asiakkaat ovat usein merkki hyvästä yrityksestä – näin on myös tilitoimistoissa.

5. Tilitoimiston hinnasto – mistä tilitoimisto laskuttaa sinua?

Tilitoimistojen hinnat voivat perustua esimerkiksi tuntihinnoitteluun eli käytettyyn aikaan, tositteiden tai vientien määrään, kiinteään kuukausihintaan tai näiden yhdistelmään.

Tuntihinnat voivat joskus olla epäselviä, sillä eri työntekijöiden työtahti saattaa vaikuttaa hintaan. Kannattaa ottaa etukäteen selvää, kuinka kauan kuukauden kirjanpitoon kuluu suunnilleen aikaa ja mistä tuntihinnoittelu koostuu.

Tilitoimisto Älyssä halusimme hinnoittelun olevan mahdollisimman selkeä, läpinäkyvä ja reilu kaikille osapuolille. Päädyimme käyttämään kiinteän kuukausihinnan ja tositehinnoittelun yhdistelmää. Tutustu hinnastoomme ja pyydä tarjous kirjanpitopalveluista sinunkin yrityksellesi!

Nappaa blogimme vinkit talteen, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä matkan varrella!

Tilitoimiston ja kirjanpitäjän valitseminen ei ole rakettitiedettä, mutta prosessissa kannattaa ottaa erilaisia asioita huomioon. Palvelu on hyvä kilpailuttaa, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitä esimerkiksi kuukausikustannuksen tulisi sisältää.

Laske Tilitoimisto Älyn tarjoaman palvelun hinta yrityksesi tarpeisiin tästä.