Houkutteleeko etätyö ulkomailla? Niin todella montaa muutakin työntekijää ja yrittäjää! Nettiyhteys pelaa ja laukut ovat jo pakattu, mutta ennen lähtöä kannattaa kuitenkin selvittää verotukseen, vakuutuksiin sekä sosiaaliturvaan liittyvät asiat.
Tässä artikkelissa kerromme seikat, jotka sinulla tulee olla hallussa ennen lähtöpäätöksen tekemistä.
Sisällysluettelo
Etätyön verotus – kumman maan mansikka?
Verotus riippuu ulkomailla oleskelusi pituudesta, sen tarkoituksesta sekä käyttämistäsi työtavoista. Suomen kansalaisena ulkomailla työskennellessäsi olet pääsääntöisesti edelleen verovelvollinen kotimaallesi.
Myös työskentelyvaltiolla voi olla oikeus verottaa palkkaasi. Nyrkkisääntönä voidaan ajatella, että verovelvollisuus syntyy oleskeluaikasi ulkomailla ylittäessä 183 päivää. Mikäli Suomi kuitenkin säilyy virallisena asuinvaltionasi, Suomi verottaa palkan ja poistaa mahdollisen kaksinkertaisen verotuksen.
Suomella on yli 70 valtion kanssa sovittu verosopimus, joka määrittelee palkan verotuksen periaatteet. Kannattaa siis varmistaa maakohtainen verosopimuskäytäntö ennen etätyöskentelymaan lukkoon lyömistä!
Sovelletaanko etätyöhön ulkomailla kuuden kuukauden sääntöä?
Etätyö ja ulkomailla työskentely saattavat mennä helposti sekaisin. Jos työn tekeminen ei edellytä ulkomailla oloa, et yleensä ole oikeutettu niin sanotun ”kuuden kuukauden säännön” mukaiseen verovelvottomuuteen.
Jotta kuuden kuukauden sääntöä voitaisiin soveltaa, täytyy oleskelun ulkomailla johtua nimenomaan työstä tai työnantajan vaatimuksesta ja sen tulee kestää vähintään 6 kuukautta.
Muista tarkistaa vakuutuksesi
Olet ulkomailla työskennellessäsi työnantajasi puolesta yhtälailla vakuutettu kuin kotimaassasikin. Muista kuitenkin, että vaikka työnantajan tapaturmavakuutus on voimassa kaikkialla maailmassa, se ei kuitenkaan välttämättä kata kaikkia vahinkoja. Siksi on tärkeää huolehtia myös henkilökohtaiset vakuutukset kuntoon matkaa varten. Näitä ovat esimerkiksi matkatavara-, matkasairaus- sekä kattava tapaturmavakuutus.
Vakuutusten tulee olla voimassa matkan alkamispäivästä sen päättymiseen asti. Myös korvaussummat ja tarvittavat yhteystiedot Suomeen kannattaa keskustella vakuutusyhtiön kanssa hyvissä ajoin.
Selvitä myös oikeutesi käyttää julkisia palveluita, kuten terveydenhuoltoa. Mikäli joutuisit turvautumaan sairastapauksissa yksityisiin palveluihin, ota selvää paikallisesta hintatasosta ja mahdollisista kustannuksista.
Sosiaaliturva ja muut paperityöt etätyöskentelyn yhteydessä
Työskennellessäsi ulkomailla kuulut pääsääntöisesti työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin. Lyhytkestoisemmissa etätyösuhteissa voit kuitenkin olla edelleen oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan.
Toisin sanoen, saat edelleen mahdolliset etuutesi Suomen verovaroista, sekä maksat sosiaaliturvamaksusi samaan osoitteeseen.
Työnantajan tulee kuitenkin hakea sinulle Eläketurvakeskukselta A1-todistus, joka todistaa oikeuden säilymisen. Todistuksen perusteella Kela ilmoittaa oikeutesi Kelan etuuksiin ja lähettää sinulle eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
Lähtiessäsi töihin EU-alueen ulkopuolelle, muistathan myös ottaa selvää tarvitsemistasi työ- ja oleskeluluvista sekä tarpeellisista matkustusdokumenteista, kuten viisumista.
Työnantajan velvollisuudet
Etätyöskentelystä kannattaa aina tehdä erillinen sopimus, josta selviävät sekä työntekijän että työnantajan velvollisuudet. Sopimuksessa kannattaa määritellä esimerkiksi työsuhde-etujesi jatkuvuus: maksaako työnantajasi edelleen puhelinlaskusi? Mitä lounasedullesi käy? Kuka maksaa työmatkasi?
Kuten jo mainittu, lähtökohtaisesti työnantaja huolehtii, että olet vakuutettu samalla tavalla kuin kotimaassa työskennellessäsi. Työnantajan on lisäksi selvitettävä, muuttaako etätyöskentely käytössä olevaa työehtosopimusta. Ulkomailla työskentely saattaa vaikuttaa myös irtisanomistilanteisiin, työaikaan tai muihin etätyömaan soveltamiin työlakeihin perustuviin kysymyksiin.
Työsopimuslain mukaan työnantajalla on myös velvollisuus ilmoittaa työntekijälle hyvissä ajoin, minkä maan valuutassa palkka maksetaan ja mitkä ovat kotiuttamisen ehdot.
Riippuen matkasi kohteesta ja kestosta, työnantajallesi voi syntyä etätyövaltioon niin sanottu kiinteä toimipaikka. Kiinteä toimipaikka luo työnantajalle verovelvollisuuden työskentelyvaltioon sekä monesti tuo mukanaan myös useita rekisteröinti-, raportointi-, ja ilmoitusvelvoitteita. Vaikka työnantaja ei tarjoaisikaan sinulle varsinaista työtilaa töidesi toteuttamiseksi, kiinteän toimipaikan muodostumiseen voivat riittää pelkät työtehtävät. Fondia kertoo artikkelissaan ”Etätyöskentely ulkomailla”, että esimerkiksi myyntityön tekeminen ja työnantajan puolesta olennaisten sopimusten solmiminen katsotaan puoltaviksi tekijöiksi. Säädökset ovat maakohtaisia.
Tarvitsetko apua etätyöhön tai ulkomailla työskentelyyn liittyviin asioihin?
Tilitoimisto Älyltä saat henkilökohtaista apua ja neuvontaa! Palvelemme yrittäjiä ja työnantajia ympäri Suomen ja autamme myös ulkomailla etätöissä olevia yrittäjiä. Lue lisää palveluistamme ja ota yhteyttä!