Kesätyöntekijän palkkaaminen antaa mahdollisuuden saada apua kiireiseen kauteen ja samalla tarjota nuorelle arvokas kokemus työelämästä. Mutta mitä asioita kesätyösuhteessa pitää ottaa huomioon? Keräsimme tähän blogiin tärkeimmät kesätyöntekijän palkkaamiseen liittyvät vastuut ja käytännöt.

Ensimmäisenä uutta työntekijää palkatessa kannattaa muistaa pohtia mihin tarpeeseen työntekijää haetaan ja määritellä työnkuva tarkkaan sen mukaisesti. Tutustu aiempaan blogiimme aiheesta Työntekijän palkkaaminen – yrittäjän opas. Tässä blogissa käsittelemme erityisesti kesätyöntekijän palkkaamiseen liittyviin asioihin, kuten määräaikaiseen työsopimukseen ja nuoren työntekijän säännöksiin.

Kesätyöntekijän palkkaaminen – mitä erityistä pitää huomioida?

Kesätyöntekijän palkkaamisessa on paljon samoja vaiheita kuin tavallisen työntekijän rekrytoinnissa, mutta siihen liittyy myös erityisiä kohtia, jotka koskevat erityisesti nuoria työntekijöitä, määräaikaisuutta ja palkan maksua.

Työsopimus ja määräaikaisuus

Vaikka kesätyö kestää lyhyemmän ajanjakson ja työntekijät saattavat olla nuorempia, työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Kirjaa sopimukseen työn alkamispäivä ja kesto, työntekijän työtehtävät ja työaika sekä palkan suuruus.

Kesätyösopimukset ovat usein määräaikaisia, ja tällöin työsopimukseen pitää kirjata myös määräaikaisuuden peruste. Perusteeksi sopii esimerkiksi sijaisuus tai kausiluonteinen työ, jota kesätyökin on. Esimerkiksi: ”Työsuhde on määräaikainen ajalla 3.6.–31.8.2025, määräaikaisuuden peruste: kesälomasijaisuus.”

Määräaikaisessa työsuhteessa ei ole automaattisesti koeaikaa, vaan se täytyy sopia erikseen ja kirjata työsopimukseen. Normaalisti koeaika voi olla enintään kuusi kuukautta, mutta määräaikaisessa työsuhteessa sen pituus saa olla korkeintaan puolet työsuhteen kestosta. Esimerkiksi kolmen kuukauden kesätyössä koeaika voi olla enintään 1,5 kuukautta.

Irtisanominen ei onnistu määräaikaisessa työsuhteessa ilman erityistä sopimusta. Välittömästi työsopimuksen voi purkaa, jos on sattunut vakavia sopimusrikkomuksia tai jos molemmat osapuolet tulevat asiasta yhteisymmärrykseen.

Sopimuksessa tulee myös ilmoittaa sovellettava työehtosopimus. Tarkista lisäksi työehtosopimuksesta, onko siinä palkan osalta velvoitteita tai määräyksiä nuorien työntekijöiden osalta.

Kesätyöntekijän palkkaaminen – palkka ja lomakorvaus

Palkan määrä riippuu työtehtävistä, työehtosopimuksesta ja työntekijän kokemuksesta. Monissa työehtosopimuksissa on määritelty erikseen nuorten työntekijöiden palkkataso. Kesätyön lyhyys tai nuoren ikä ei ole syy maksaa alhaisempaa palkkaa. Palkkauksen tulee perustua työn vaativuuteen ja tekijän osaamiseen, ei siihen, kuinka nuori työntekijä on tai kuinka kauan hän on talossa.

Myös nuorella voi olla arvokasta aiempaa kokemusta. Esimerkiksi palvelualoilla alle 18-vuotiaan palkka voi olla noin 80–90 % alan vähimmäispalkasta. On tärkeää tarkistaa oman alan TES aina ajantasaisesti. Lisiä, kuten ilta- ja sunnuntaikorvauksia tai lomakorvausta, ei saa sisällyttää peruspalkkaan, vaan ne pitää maksaa ja eritellä palkkalaskelmassa erikseen.

Myös kesätyöstä kertyy vuosilomapäiviä. Lomapäivät maksetaan usein pois lomakorvauksena, sillä kesätyön aikana ei välttämättä kerkeä pitämään kertyneitä lomapäiviä vapaana. Lomaraha ja lomapalkka maksetaan vain, kun työntekijä pitää vuosilomaa, eli useimmiten kesätyöstä näitä ei makseta.

Työterveyshuolto ja vakuutukset

Sairausvakuutus maksetaan 16–67-vuotiaasta työntekijästä verokortin ennakonpidätysprosentista riippumatta. Nuorilla työntekijöillä veroprosentti voi usein olla 0%, jolloin pidätystä ei käytännössä tehdä.

Työnantajan eläkevakuutus tulee hankkia, jos työntekijä on yli 17-vuotias, mutta alle 69-vuotias ja kuukausipalkka on yli 70,08. Jos palkkaat kesän ajaksi naapurin nuoren leikkaamaan nurmikkoa, tulee hänetkin vakuuttaa näiden edellytysten täyttyessä.
Hanki vakuutukset hyvissä ajoin, mieluiten heti, kun tiedät työsuhteen alkamispäivän.

Työttömyysvakuutusmaksua pitää maksaa 18–66-vuotiaasta työntekijästä, jos maksat hänelle palkkaa vuodessa yli 1 500 €. Lain mukaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutus pitää hankkia, jos maksat yhteensä kaikille työntekijöille palkkaa vuodessa yli 1 500 €. Eli käytännössä tapaturmavakuutus pitää ottaa aina, kun sinulla on työntekijöitä. Tämän vakuutuksen tulee olla voimassa heti kun työt alkavat. Ryhmähenkivakuutus pitää ottaa alasta riippuen, katso toimialasi yleissitova työehtosopimus. Myös kesätyöntekijällä on oikeus työterveyshuoltoon, työnantajalla on velvollisuus järjestää vähintään lakisääteinen työterveys.

Verokortti ja ennakonpidätys

Aina, kun työntekijä saa palkkaa, myös kesätyössä, vaikka veroprosentti olisi nolla, hän tarvitsee verokortin. Jos verokorttia ei ole ennakonpidätys on 60 %. Yli 15-vuotiailla verokortti löytyy Oma Verosta. Monelle nuorelle työntekijälle verotus on täysin uusi asia, joten sinun on työnantajana hyvä ohjeistaa työntekijöitäsi asian kanssa.

Nuoren kesätyöntekijän palkkaaminen

Nuoren kesätyöntekijän palkkaamisessa on tiettyjä ikään liittyviä rajoituksia, joiden tarkoitus on suojella nuoria liian kovalta rasitukselta. Nuoresta työntekijästä puhuttaessa tarkoitetaan alle 18-vuotiaita. Työ ei saa häiritä nuoren koulunkäyntiä, eikä haitata hänen terveyttä tai kehitystä.

Nuoren kesätyöntekijän ikärajoitukset

Nuoren kesätyöntekijän palkkaamisessa pitää huomioida, että työtehtävät on säädetty nuoren henkiseen ja fyysiseen suorituskykyyn nähden sopiviksi. Alle 13-vuotiaat saavat työskennellä vain Aluehallintoviraston luvalla.

Alle 15-vuotiaat tarvitsevat työntekoon aina huoltajan suostumuksen. Eli myös työsopimuksen kirjoittamiseen vaaditaan huoltajan suostumus, tai vaihtoehtoisesti huoltaja voi allekirjoittaa työsopimuksen nuoren puolesta. Huoltaja saa myös irtisanoa alle 15-vuotiaan työsopimuksen, jos hän sitä pitää tarpeellisena nuoren terveyden, jaksamisen tai koulussa pärjäämisen takia. 15-vuotiaat voivat itsenäisesti allekirjoittaa ja purkaa työsopimuksensa. 15 vuotta täyttäneet voidaan palkata kokoaikaiseen työsuhteeseen, jos perusopetus on suoritettu. Jos perusopetus on suorittamatta kokoaikaiseen työsuhteeseen voi palkata työntekijän, joka täyttää palkkaamisvuonna 17 vuotta.

Pääsääntöisesti alle 18-vuotiaat eivät saa myydä tai anniskella alkoholia.

Nuoren kesätyöntekijän työaika ja tauot

Jos palkkaat 13–14-vuotiaan kesätyöntekijän, he saavat tehdä kevyttä työtä maksimissaan puolet koulun lomasta ja koulun aikana tämän ikäiset saavat tehdä töitä vain väliaikaisesti. Peruskoulua käyvät nuoret saavat tehdä koulupäivinä töitä 2 tuntia ja koulun vapaapäivinä 7 tuntia. Koulussa käymisen ja työajan pituus ei voi yhteismäärältään päivässä olla yli 8 tuntia, eikä viikoittainen työaika saa olla yli 12 tuntia. Alle 15-vuotiaat saavat tehdä töitä enintään 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa. Pääsääntöisesti työvuoron tulee sijoittua aamu kahdeksan ja ilta kahdeksan välille. Lepoajan työpäivien välissä tulee olla 14 tuntia. Ylityöt on kielletty.

15-vuotiaat saavat tehdä enintään 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Pääasiassa työvuoro voi sijoittua aamu kuuden ja ilta kymmenen välille. 15-vuotiaat voivat tehdä ylitöitä, kunhan työaika pysyy 9 tuntia päivä ja 48 tuntia viikko rajassa. Ylityömäärä voi olla maksimissaan 80 tuntia kalenterivuoden aikana. Lepoajan pitää olla 12 tuntia työpäivien välillä.

Nuorille kuuluu 30min ruokatauko, jos työpäivä kestää yli 4h 30min. Tauon aikana saa poistua työpaikalta. Viikkolepoaika eli vapaapäivien pituus pitää olla vähintään 38 tuntia kaikilla alle 16-vuotiailla. Nuoret eivät saa tehdä yötöitä. Lisää nuoriin työntekijöihin liittyvistä rajoituksista voit lukea täältä https://tyosuojelu.fi/tyosuhde/nuori-tyontekija/tyoaika

Hyvä kesätyökokemus alkaa palkkaamisesta ja perehdytyksestä

Kesätyö voi olla nuorelle hänen elämänsä ensimmäinen kosketus työelämään ja siksi hyvä perehdytys on aivan erityisen tärkeä. Nuori ei välttämättä tunne työelämän pelisääntöjä, joten mitään ei kannata olettaa. Perehdytyksessä kannattaa mieluummin kerrata asioita liikaa kuin jättää asioita kertomatta toiston pelossa. Perehdytykseen on myös hyvä varata reippaasti aikaa. Kannattaa peilata kesätyöntekijän oppimisen ja uuden omaksumisen tahdin sekä opeteltavan asian mukaan kuinka pitkä perehdytyksen kannattaisi olla. Varaa ennemmin liikaa aikaa, kuin liian vähän! Kaikkia varattuja päiviä ei tarvitse käyttää perehdytykseen, jos oppiminen luonnistuu nopeammin.

Perehdytyksessä olisi hyvä käydä läpi ainakin nämä asiat:

  • työtehtävät ja odotukset
  • työajat, tauot ja raportointi
  • turvallisuus ja käytännön ohjeet (esim. mistä saa apua)
  • toivottu työskentelytapa ja toimintakulttuuri

Jos aikaa ja resursseja riittää, perehdytyksen yhteyteen voi liittää kevyen työelämävalmennuksen. Pienikin keskustelu työn merkityksestä ja tavoitteista auttaa nuorta hahmottamaan omaa rooliaan paremmin ja jättää hyvän muistijäljen työnantajasta.

Tasa-arvoinen kohtelu ja hyvä kesätyökokemus

Muista, että kesätyöntekijällä on oikeus samaan arvostavaan ja reiluun kohteluun kuin muillakin työntekijöillä. Iällä, kokemuksella tai työsuhteen kestolla ei ole merkitystä siinä, miten työntekijöitä kohdellaan työpaikalla. Syrjintä iän, sukupuolen, taustan tai muun henkilöön liittyvän seikan perusteella on aina kiellettyä. Tasapuolinen kohtelu ei ole vain velvollisuus, vaan myös tärkeä osa vastuullista työnantajakuvaa.

Yrittäjänä voit omalla esimerkilläsi näyttää, että työelämässä on tilaa oppia, kasvaa ja onnistua turvallisesti. Yhden kesän kokemus voi vaikuttaa nuoren koko käsitykseen työelämästä. Kesätyö voi antaa nuorelle itseluottamusta, uusia taitoja ja arvokasta kokemusta, tai pahimmillaan latistaa intoa tulevaisuuden työelämään. Siksi työnantajan vastuu ei rajoitu vain palkanmaksuun ja sopimuksiin. Hyvä kokemus syntyy pienistä teoista, kuten selkeä ohjeistus, aito kiinnostus ja palaute. Kannustava ilmapiiri, jossa on lupa kysyä ja oppia, tekee kesätyöstä mielekkään kokemuksen. Työnantajana vastaat myös turvallisista työoloista, kohtuullisista työmääristä ja siitä, että työntekijä saa tehdä työnsä rauhassa. Muista antaa positiivista ja rakentavaa palautetta myös kesätyöntekijälle!

Kesätyön jälkeen, onko mahdollisuutta jatkoon?

Kesätyö voi olla alku pitkäaikaiselle työsuhteelle. Jos työntekijä osoittautuu motivoituneeksi ja tehtävät sujuvat hyvin, voit miettiä jo kesän aikana, olisiko mahdollista tarjota jatkoa esimerkiksi osa-aikaisesti, keikkaluonteisesti tai uudelleen seuraavana kesänä. Jatkosta kannattaa keskustella jo ennen kesätyön loppumista, jotta työntekijällä on mahdollista pohtia asiaa. Positiivinen palaute ja keskustelu tulevaisuudesta jättävät hyvän kuvan työnantajasta ja voivat tehdä sinusta työnantajan, jonka luo halutaan palata uudelleen.

Jos kaipaat kattavaa kuvaa työntekijän palkkaamisesta yleisesti, kurkkaa myös blogimme Työntekijän palkkaaminen – yrittäjän opas.

Tarvitsetko apua kesätyönantajan velvollisuuksissa tai palkanmaksussa? Ota yhteyttä, autamme mielellään!