Kirjanpito on tärkeää osa liiketoimintaa myös yksinyrittäjällä. Kirjanpitovelvollisuuteen ja verotukseen vaikuttavat esimerkiksi yrityksen koko ja yritysmuoto.

Kirjanpitoa kannattaa kaikkien yritysten tehdä, koska oikein tehtynä se helpottaa yrityksen johtamista ja kehittämistä. Kirjanpidosta saatavalla datalla myös yksinyrittäjä pystyy tekemään päätöksiä yritystoimintaan liittyen, kun tiedetään niiden taloudellinen vaikutus.

Miksi yksinyrittäjien kannattaa panostaa kirjanpitoon?

Kirjanpito on yleensä pakollista myös yksinyrittäjillä, koska kirjanpitovelvollisuus koskee lähes kaikkia yrityksiä. Kirjanpitovelvollisuus ja yrityksen verotus perustuvat eri lakeihin, kuten kirjanpitolakiin, arvonlisäverolakiin ja tuloverolakeihin.

Vaikka kirjanpito on pakollista ja perustuu lakiin, niin todellisuudessa kirjanpitoa tulisi tehdä, jotta yrittäjä ymmärtää mistä yrityksen rahat tulevat, mihin rahat menevät ja onko toiminta kannattavaa. Kirjanpidon tärkein tehtävä onkin tuottaa tietoa yrittäjälle ja yritykselle itselleen. Kirjanpidon tuottamasta datasta saadaan aikaan erilaisia raportteja, jotka auttavat yrittäjää kehittämään toimintaansa.

Kirjanpidon perinteisiä raportteja ovat tuloslaskelma ja tase. Tuloslaskelma kertoo yrityksen viimeisimmän tilikauden kannattavuuden. Se on laskelma, joka kuvaa tilikauden tuottoja ja menoja ja mitä niistä jää viivan alle tilikauden aikana. Tuloslaskelma aina nollautuu tilikauden vaihtuessa. Karkeasti tuloslaskelmassa on ylhäällä liikevaihto eli yrityksen myynti, josta vähennetään yrityksen menot ja näiden erotus on tilikauden tulos.

Tase taas kertyy yrityksen taloustilanteen eli varat ja velat tiettynä päivänä. Taseessa näkyy yrityksen koko historia. Taseesta siis selviää yrityksen varat (esim. koneet ja kalusto, sijoitukset, myyntisaamiset ja rahat pankkitilillä), velat (esim. lainat rahoituslaitoksilta, ostovelat ja muut velat) sekä oman pääoman. Taseesta voi laskea myös yrityksen nettovarallisuuden, joka toimii osinkolaskelmien pohjalla. Yleisesti ottaen mitä enemmän nettovarallisuutta, sitä enemmän osinkoa voi jakaa. Nettovarallisuutta ja nostettavaa osinkoa voi kasvattaa tekemällä voittoa.

Oikein tehty kirjanpito auttaa yrittäjää johtamaan yritystä.

Yrityksen tunnusluvut

Usein voit kuulla myös puhuttavan tunnusluvuista, jotka saadaan kirjanpidon datasta. Näistä kertoo yrityksen terveyskolmio, joka koostuu kolmesta tunnusluvusta: kannattavuudesta, vakavaraisuudesta ja maksuvalmiudesta.

Kannattavuus

Kuten aiemmin kirjoitin, kannattavuudesta kertoo yrityksen tuloslaskelma. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siinä on kyse tuloista, menoista ja niiden suhteesta. Mikäli tuloja on enemmän kuin menoja, toiminta on kannattavaa.

Varsinkin aloittavalla yrityksellä voi kuluja olla aluksi enemmän kuin menoja ja tämä on täysin normaalia. Tämä ei välttämättä kuitenkaan tarkoita, että toiminta ei olisi kannattavaa, koska yritystoiminnan käynnistämisestä johtuvat kulut voivat olla kertaluontoisia ja vaikka ensimmäiset kuukaudet tai ensimmäinen tilikausi on tappiollinen, niin toiminta voi kuitenkin olla kannattavaa. Näiden seurantaa varten hyvin tehty kirjanpito on avainasemassa.

Maksuvalmius

Yksinkertaistettuna maksuvalmius kertoo siitä onko yrityksellä varaa maksaa laskut ajoissa. Se myös kertoo yrityksen rahoituksen tarpeesta eli onko sillä pankkitilillä rahaa laskun erääntyessä.

Yrityksen kannattaa tehdä kassavirtalaskelma, jonka avulla se voi seurata kassan (eli pankkitilin) kehittymistä tulevina kuukausina.

Vakavaraisuus

Vakavaraisuus kertoo kuinka hyvin yritys selviää taloudellisesti pidemmällä aikavälillä. Mikäli yritys on tehnyt usean vuoden ajan reilusti voittoa, ei yhden tilikauden isompikaan tappio kaada yritystä. Mikäli yritys on vakavarainen, se voi tehdä isompia ja rohkeampia investointeja myös vaikeampina aikoina, kun muilla yrityksillä on hankalaa.

Yksinyrittäjän verosuunnittelu

Myös yksinyrittäjän on mahdollista tehdä verosuunnittelua. Verotukseen vaikuttaa eniten yrityksen yhtiömuoto. Esimerkiksi toiminimiyrittäjällä yrityksen tulot verotetaan yrittäjän henkilökohtaisina tuloina kun taas osakeyhtiön tulos verotetaan erikseen yrityksen omistajien tuloista. Osakeyhtiöstä yrittäjä taas nostaa palkkaa, joka verotetaan yrittäjän henkilökohtaisina tuloina, samoin myös osakeyhtiöstä nostettu osinko on yrittäjän henkilökohtaista tuloa. Yksinkertainen esimerkki verosuunnittelusta on miettiä, kannattaako osakeyhtiöstä nostaa palkkaa vai osinkoa. Yleensä oikea vastaus on: molempia.

Yleisesti yrittäjällä on enemmän mahdollisuuksia verosuunnitteluun osakeyhtiöllä verrattuna toiminimeen. Otetaan esimerkkinä työsuhde-edut: niitä voi tarjota palkansaajalle eli osakeyhtiön yrittäjän on mahdollista tarjota itselleen samoja etuja kuin työntekijälle, mutta toiminimiyrittäjällä se ei ole mahdollista.

Tällaisia etuja ovat esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntaetu, polkupyöräetu, sähköauton latausetu, työmatkaedut, ravintoedut yms. Näistä osa on jopa täysin verottomia etuja, kuten kulttuuri- ja liikuntaetu 400 euroa vuodessa.

Vaikka osakeyhtiöyrittäjällä on enemmän mahdollisuuksia verosuunnitteluun, niin osakeyhtiön pyörittäminen on aina hallinnollisesti haastavampaa kuin toiminimen. Kannattaakin pohtia tarkasti, milloin kannattaa lähteä yrittäjäksi toiminimenä ja milloin osakeyhtiönä.

yrittäjän neuvonta
Yrittäjän verosuunnittelu on tärkeässä osassa myös pienissä yrityksissä.

Mitä yksinyrittäjän kirjanpito maksaa?

Kirjanpidon hintaan vaikuttaa yrityksen toimiala, yhtiömuoto ja tositteiden määrä kuukausittain. Tilitoimisto Älyllä pienen toiminimen kirjanpidon hinnat ovat alkaen 120 € / kk + tilinpäätös 240 € ja pienen osakeyhtiön 150 € / kk + tilinpäätös 375 €.

Kirjanpidon hinnat sisältävät:

  • Lakisääteisen kirjanpidon (ml. kaikki arvonlisäveroilmoitukset, ennakkoverohakemukset yms.)
  • Kattavat kuukausiraportit
  • Aktiivisen yhteydenpidon
  • Kirjanpitoon ja verotukseen liittyvän proaktiivisen neuvonnan

Tilinpäätöksen hinnat sisältävät:

  • Tilinpäätös
  • Veroilmoitus
  • Tarvittavat pöytäkirjat
  • Osingonjakoon liittyvät ilmoitukset
  • Rekisteröinnit
  • Tilinpäätöspalaveri

Voit täyttää myös hintalaskurimme.

Sähköinen kirjanpito

Myös yksinyrittäjän kannattaa panostaa sähköiseen taloushallintoon. Tämä tarkoittaa sähköistä kirjanpidon ohjelmistoa, johon on yrittäjällä ja kirjanpitäjällä pääsy mistä vain milloin vain.

Sähköisen taloushallinnon käyttöönotosta on selkeitä etuja:

  • Kaikki kirjanpitomateriaali samassa paikassa – ei tarvitse etsiä laskuja kissojen ja koirien kanssa
  • Reaaliaikainen kirjanpito – teet myyntilaskun ja lasku näkyy heti tuloslaskelmalla
  • Kaikki asiointi tapahtuu yhden oven takaa – säästät aikaa! Ei tarvitse hakea tiliotetta yhdestä paikasta, laittaa kuitteja ja laskuja toiseen paikkaan ja maksaa laskuja kolmannesta paikasta.

Tilitoimisto Älyllä on pääsääntöisesti käytössä Procountor – kysy lisää!

Osaava kirjanpitäjä – yrittäjän paras kaveri

Mikäli yrittäjältä kysyy neuvoja mitä ottaa huomioon yritystä aloittaessa melko nopeasti tulee yleinen neuvo: valitse hyvä ja luotettava kirjanpitäjä.

Meidän mielestä hyvän kirjanpitäjän tulee olla luotettava ammattilainen, joka pyrkii auttamaan asiakasta menestymään. Hyvän kirjanpitäjän saat kiinni ja hän neuvoo sinua proaktiivisesti. Meiltä saat yrityksellesi kirjanpitäjän, joka on kaikkea tätä – ja enemmän!

Katso asiakkaidemme tunnelmia yhteistyöstä täältä.